Ágoston László

co-founder, business design consultant @ meet

Tanácsadóként 2010 óta foglalkozom szolgáltatások és vállalkozások tervezésével, fejlesztésével és fenntarthatóbbá tételével. Kutatóként kezdtem, majd társadalmi innovációval, startupokkal és márkastratégiai kutatásokkal foglalkoztam, 2015-ben az üzleti fókuszú service design szemléletben és módszertanban találtam otthonra. Sokáig hittünk benne, hogy a service design szemléletű üzleti tanácsadás meg tud tapadni nagy ügynökségeknél (ezzel próbálkoztunk éveken át az Isobarnál, a Y&R-nél és a DDB-nél), de arra jutottunk, hogy a service design-t lehetővé tévő ügyfél-viszony és a sajátos együttműködés a saját cégünkben tud csak kompromisszumok nélkül megvalósulni. Így született meg 2018 novemberében a meet, aminek saját service designer képzése (LSD) az egyik kedvenc projektem. A legkomplexebb, legizgibb és legfejlesztőbb ügyfeles stratégiai projektjeim pedig ezek: Telekom TeleCoin immateriális ösztönző (2016), MagNet bank újfiók ügyfélélmény stratégia (2016), Telenor transzformáció támogatás (2017), METU nemzetközi hallgatói élmény fejlesztése (2018) és felsővezetői stratégiai támogatás (2019-2022), Roche sales boost (2018-19) és employee experience (2022), Doktor+ magánrendelő stratégiai design támogatása (2022-2021), Raiffeisen design transzformáció támogatása (2020-22).

Előadásai

 • Gyorsítósávok és shortcutok service design projektekben válság (vagy válságtól való félelem) idején 09:30 - 09:45 Auditórium

  Az elmúlt két évben több olyan projektünk volt (pl. ROCHE, Research Professionals, NN Biztosító, Allee, EcoFamily), amiben az eredeti projekt tervünket radikálisan át kellett alakítanunk. Ezek hátterében különböző okok és motivációk álltak: sokszor időhiány, pénzhiány, bizalomhiány - de az is visszatérő tapasztalatunk, hogy hosszútávú ügyfelek esetében van, hogy a rövidítési célú, ügyféllel közös projekt-átgondolások teremtik meg a service design üzleti kompatibilitását, ezeken keresztül képes a design kompetencia a hétköznapi gyakorlatba is beépülni, és társként jelen lenni. Az áramvonalasítások, levágások, egyénre szabások fejlesztő hatású tapasztalatait osztjuk meg veletek, illusztrációként sok projekt infóval, vizuval.

  Ágoston László Kószó Kamill
 • Design-fogékony piacvezetők tapasztalatai I.: Criterion 10:35 - 10:55 101-es terem

  A távfelügyeleti szolgáltatásokat nyújtó divízió a sales folyamat továbbfejlesztésére indított velünk service design projektet. Egy alapos AS IS fázis után a design kutatás olyan dimenziókat nyitott le az üzleti gondolkodásban, és annyira bepörgette a projektcsapatot, hogy még a projekt vége előtt megvalósultak az első quick winek, és egy évvel az indulás után mind a 60+ megoldás implementálódott. Bak András üzletág igazgatóval meséljük el a folyamatot és a tapasztalatokat, amit ő korábban így összegzett: "Mi egy régóta élő piacon szolgáltatunk, olyan területen, ahol szinte ellenjavallt a változás. A biztonság, az biztonság. Cégünk gondolkodása is a mögöttünk álló 32 üzleti év önbizalmával van átitatva. Ezt jó szakemberek segítségével challengelni a piacon. A meet service design kutatási folyamat olyan tapasztalatot adott mindazoknak, akiket engedett a munka jellege bevonódni, ami bennem továbbra is nyitott kérdésként csapódott le: maga kutatás vagy a közös munka hatása a céges gondolkodásra volt hasznosabb?

  Ágoston László Bak András
 • Design-fogékony piacvezetők tapasztalatai II.: Profession.hu 16:00 - 16:20 103-as terem

  Profession
  Az állásközvetítő portál briefje az volt, hogy szeretné dinamikusabban támogatni az álláskeresőket. Már annak meghatározása sem volt könnyű feladat, hogy ez kinek (pl. a Profession különböző, belső perspektíváinak, az álláshirdetőknek és az álláskeresőknek) mit jelent. A masszív design kutatás mélyebb megértést hozott abban, hogy a szegmentálás és az álláskeresők fájdalompontjainak tompítása, megszüntetése milyen fontos eszköze a dinamikusabbá válásnak. Somogyi-Vass Eszterrel (Profession, B2C Product Management Team Lead) ezt a folyamatot mutatjuk be az előadásban úgy, hogy minél több, másnak is hasznos tapasztalatot emelünk ki belőle.

  Ágoston László Kószó Kamill Somogyi-Vass Eszter
 • 5 év (B2C és B2B) design edukáció tapasztalatai 17:20 - 17:40 106-os terem

  2018. óta csinálunk service design képzéseket: egy naposakat, több naposakat, hackathon-jellegű sprintes formátumúakat és több hónaposakat. Ezekre mind alkalmazzuk a design eszközöket: a háttérben journey-ken és blueprinteken vezetjük a tapasztalatokat, prototípus tesztelünk, learning cycle-öket működtetünk. Öt év alatt rengeteg tapasztalatot szereztünk és visszajelzést gyűjtöttünk. A teljes design edukációs portfóliónk új alapokra helyezésének pillanatában örömmel osztjuk meg a tanulságokat, és mutatjuk be az ezekre épített, új online képzési ökoszisztémánkat.

  Gurály Sára Ágoston László